Bir kilo taze asma yapragı
Yarım kilo köftelik bulgur
Tuz
Altı yumurta
Yarım paket margarin kırmızı pul biber
YALANCI DOLMA
Bulgur pek çok insanımızın vaz geçilmez gıda
ürünüdür. Bulgur çocuklar da vücüt
gelisimini saglıklı hale getirir
çocuk emdiren annelerin sütünün
bolca gelmesini saglar. Bulgur
soframızdan eksik
olmamalıdır,çorbası ,pilavı,dolması daha
birçok lezzet te yemegi vardır. Bahar ayların da yalancı dolma yemegi vitamin deposudur.
Yalancı dolma malzemesi dogal malzemelerdir. Yarım kilo köftelik bulgur
ılık suyla ıslatılır bır tatlı kaşıgı
tuz koyulur.taze asma yaprakları çok
sıcak olmayan suyla yaprakların yumuşaması saglanır.sarma yapacak yumuşaklıgı olmalıdır yaprakların.tat olarak mayhoş olan yapraklar yemekler de ayrı bir
tat verir. Tuzunu koyarak ıslatılan bulguru
bırazcık karştırırız ve yaprakları avuç içerisine alarak bohça
şeklinde kapatırız ki dolmalarımız dagılmasın. Tencereye düzgünce
yerleştiririz. Üzerini iki parmak su
çıkıncaya kadar su koyarız pişmeye bırakırız. Dolmaların suyunu çekinceye
kadar kısık ateşte pişirelim çatal yardımıyla piştıgini kontrol ederek ocaktan alırız. yarım paket margarin aynı ölçüde var sa tereyegı kullanılır. yumurtalar
çırpılır kızgın tereyegına dökülür
hemen pul biber kekik karabiber
eklenir. Yumurtalar piştikten
sonra tava da parçalara ayrılır . tavanın altı kapatılır. Sevis tabagı hazırlanır dolmalarımız intizamlı şekilde tabaga dizilir tavadaki
yumurtalar dolmaların üzerine
ıntızamlı şekilde dökülür. İki dakıka belkenerek dolmalar
tabaklara alınarak arzuya göre sarımsaklı yogur kullanılabılır.. Bulgur dolması ekşili
taze yaprakla dogal yumurta ve
bulgurla birleşince muhteşem
lezzet meydana çıkıyor.bulgur
soframızın vaz geçilmezi ama
şimdi gençlerimiz dısarıda
hazır yemeklerin kuyruguna gitmekteler
ve çok saglıklı beslendiklerini düşünemiyorum. Fabrikasyon
yemekler diş çürümeleri, baş agrıları sıkça meydana gelen rahatsızlıklar
dan muzdaripler.Sofra adabını unutturan bu tüketim yerleri zamanın mekanları haline geldi. Sofraya oturma vakti bulunmayan
çalışanlar,ögrenciler in vazgeçilmez durakları oldu yemek külütürü neredeyse unutuldu. Tahıl tüketilmemeye
başlandı kızarmış gıda tüketimi
saglı tehdit eder hala geldi neredeyse... aile olarak
evler de bulgur bugday ve benzeri gıda tüketiminı destekleyelim, mutlaka
pişirlerim gençlerin tatmlaları ıçın ısrarcı olalım.mutfaklardan
eksik etmedigimiz bulgurun çok çeşit
yemek türü vardır. Yeter ki evinizde bulgur olsun mutlaka bır çeşit yemeginiz olur tencereniz boş kalmaz.21.05.2016
Zeynep AYDINLIOGLU
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder