21 Mayıs 2016 Cumartesi

Bir kilo taze asma yapragı
Yarım kilo köftelik bulgur
Tuz
Altı yumurta
Yarım paket margarin   kırmızı pul biber 
YALANCI DOLMA
Bulgur  pek çok insanımızın vaz geçilmez gıda ürünüdür. Bulgur   çocuklar da vücüt gelisimini  saglıklı   hale getirir  çocuk emdiren annelerin sütünün  bolca gelmesini saglar. Bulgur   soframızdan   eksik olmamalıdır,çorbası ,pilavı,dolması  daha birçok lezzet te yemegi vardır. Bahar ayların da  yalancı dolma yemegi vitamin deposudur. Yalancı dolma  malzemesi dogal  malzemelerdir. Yarım kilo köftelik bulgur ılık suyla ıslatılır  bır tatlı kaşıgı tuz koyulur.taze asma yaprakları  çok sıcak olmayan suyla yaprakların yumuşaması saglanır.sarma yapacak yumuşaklıgı  olmalıdır yaprakların.tat olarak  mayhoş olan yapraklar yemekler de ayrı bir tat verir. Tuzunu koyarak ıslatılan bulguru  bırazcık  karştırırız   ve yaprakları avuç içerisine alarak bohça şeklinde kapatırız ki dolmalarımız dagılmasın. Tencereye düzgünce yerleştiririz. Üzerini iki parmak su  çıkıncaya kadar su koyarız pişmeye bırakırız. Dolmaların suyunu çekinceye kadar kısık ateşte pişirelim çatal yardımıyla piştıgini kontrol ederek   ocaktan alırız. yarım paket  margarin aynı ölçüde  var sa tereyegı kullanılır. yumurtalar çırpılır kızgın tereyegına   dökülür hemen  pul biber kekik  karabiber  eklenir. Yumurtalar  piştikten sonra tava da parçalara ayrılır . tavanın altı kapatılır.  Sevis tabagı hazırlanır  dolmalarımız intizamlı şekilde  tabaga dizilir  tavadaki  yumurtalar  dolmaların üzerine ıntızamlı şekilde  dökülür.  İki dakıka belkenerek   dolmalar  tabaklara alınarak arzuya göre sarımsaklı yogur  kullanılabılır.. Bulgur dolması  ekşili  taze yaprakla dogal yumurta ve  bulgurla birleşince muhteşem   lezzet meydana çıkıyor.bulgur  soframızın vaz geçilmezi ama  şimdi gençlerimiz  dısarıda hazır  yemeklerin kuyruguna gitmekteler ve  çok saglıklı  beslendiklerini düşünemiyorum. Fabrikasyon yemekler diş çürümeleri, baş agrıları sıkça meydana gelen rahatsızlıklar dan  muzdaripler.Sofra adabını  unutturan bu   tüketim yerleri zamanın mekanları  haline geldi. Sofraya oturma vakti bulunmayan çalışanlar,ögrenciler in vazgeçilmez durakları oldu yemek külütürü  neredeyse unutuldu. Tahıl tüketilmemeye başlandı   kızarmış gıda tüketimi saglı  tehdit eder hala geldi  neredeyse... aile  olarak   evler de   bulgur bugday  ve benzeri gıda tüketiminı destekleyelim, mutlaka pişirlerim  gençlerin  tatmlaları ıçın ısrarcı olalım.mutfaklardan eksik  etmedigimiz bulgurun çok çeşit yemek türü vardır. Yeter ki evinizde bulgur olsun  mutlaka  bır çeşit yemeginiz olur   tencereniz boş kalmaz.21.05.2016

Zeynep AYDINLIOGLU

Hiç yorum yok: